Nu aan het laden
×

Prins Hendrik

Prins Hendrik

Prins Hendrik is een monumentaal pand aan de Geldersepoort in het centrum van Venlo, dat dienst doet als café-restaurant.

Op de plaats waar dit pand is gebouwd, liep tot 1867 de noordelijke vestingmuur. Om de stad uit te kunnen breiden werd vrijwel de hele muur met omwalling gesloopt. Om de noordzijde van de stad van een degelijk stratenplan te voorzien werd Frits van Gendt gevraagd een ontwerp te maken voor het gebied. Aansluitend aan de wijk Q4 heeft Van Gendt op de plek waar eerst Fort Ginkel had gestaan een compleet nieuwe (deel)wijk ontworpen; het Plan Van Gendt.

Op het scheidingsvlak tussen de wijk Q4 en de nieuwe wijk werd een klein park (het Nolenspark) aangelegd, met daarnaast het Nolensplein. Aan dit Nolensplein verrees onder andere in 1900 het café-restaurant Prins Hendrik, met twee voorgevels. Een van deze voorgevels bevindt zich nog in de oorspronkelijke staat. Het pand is opgetrokken in barok-stijl. Vooral het interieur is van historisch belang, vanwege de aanwezige plafond- en muurschilderingen.

Café Prins Hendrik, Geldersepoort 23. Foto Peter Keijsers

Café Prins Hendrik, Geldersepoort 23. Foto Peter Keijsers

Status: gemeentelijk monument

You cannot copy content of this page