Nu aan het laden
×

Puddingfabriek

Puddingfabriek

De voormalige puddingfabriek aan de Houtstraat

De voormalige puddingfabriek aan de Houtstraat

De Puddingfabriek is een historisch pand en gemeentelijk monument aan de Houtstraat in de Venlose binnenstad.

Geschiedenis

Het pand is van oorsprong een 15e-eeuws koopmanshuis met een middeleeuwse kern. Het pand diende als handelshuis met opslag op de tweede verdieping en zolder. In 1526 werd er stuk aangebouwd, haaks op het originele pand. In de vroege 17e eeuw vond nogmaals een verbouwing plaats. Onder een kleine binnenplaats bevindt zich een waterput. Deze put, samen met de opslagruimte, kan een indicatie zijn dat er in het pand mogelijk een brouwerij was gevestigd. In de 18e eeuw is het in gebruik geweest als logement.

Bank van Leening

Vanaf 1881 was in het pand de ”Bank van Leening” gevestigd. Deze oudst bekende bank van Venlo werd opgericht in 1723. Na de Franse overheersing, waarin zij werd verboden, werd de bank in 1818 weer opgericht. Tot 1911 bleef de bank als gemeentelijke bank in het pand gevestigd, maar in dat jaar werd de bank conform de pandhuiswet opgeheven. Daarna heeft de bank nog enige tijd als particuliere bank voortbestaan.

20150104_142650Puddingfabriek

In 1934 werd in het pand een puddingfabriek gevestigd, onder de naam Crème Puddingpoederfabriek Javero. De naam staat voor Janssen Venlo Roompuddingfabriek. Het bedrijf bleef bestaan tot 1974, maar hield zich de laatste jaren van haar bestaan bezig met handel in levensmiddelen.

Huidige situatie

Het verlaten pand wordt momenteel gerenoveerd, mede gesubsidieerd door de Provincie Limburg. Gedacht wordt aan een herbestemming als starterwoningen, wellicht ook studentenhuisvesting.

Bronnen

B. Duckers & B. Kluck, ”Venlo, verrassend middeleeuws” (2012)

Nieuwe Venlosche Courant 30-11-1943

Bron: Nieuwe Venlosche Courant 30-11-1943

LEM Historische Encyclopedie, puddingfabriek
LEM Historiscue Encyclopedie, Bank van Leening
Artikel Limburg Today
Genwiki
Artikel Dagblad De Limburger, 19 maart 2011

You cannot copy content of this page