Het voormalige Raadhuis van Blerick is een monumentaal pand in Blerick.

 

De gemeente Maasbree, waartoe Blerick van 1800 tot 1940 behoorde, wisselde om de vijf jaar van raadhuis. In alle drie de dorpen (Baarlo was het derde dorp) stond daartoe een gebouw ter beschikking. In Blerick was het huis van de dorpsonderwijzer het enige geschikte pand.

 

Het huis aan wat nu het Antoniusplein is, diagonaal tegenover de Sint-Antoniuskerk, was in 1865 gebouwd en kreeg in 1867 zijn raadhuisfunctie erbij. In januari 1904 kwam een eind aan het roulatiesysteem en fungeerde het pand permanent als raadhuis en onderkomen van de secretarie van de gemeente. De dorpsonderwijzer bleef overigens tot 1920 op de benedenverdieping wonen.

 

Na de annexatie van Blerick door Venlo in 1940 verloor het bakstenen gebouw (overigens opgetrokken in een Eclectische stijl, met aan de voorzijde een bordes) haar functie als raadhuis. Alleen in 1990 deed het weer even als zodanig dienst, want op 1 oktober van dat jaar werd met een openbare raadsvergadering de annexatie van 50 jaar eerder herdacht.

 

Na de oorlog werd het gebouw voor diverse andere doeleinden gebruikt. Zo zat het Groene Kruis van 1946 tot 1978 op de begane grond en was op de eerste verdieping vanaf 1953 enige jaren de openbare bibliotheek gehuisvest. Deze bibliotheek ligt nu tegenover het raadhuis.

 

Tegenwoordig wordt het pand voor de gemeente Venlo beheerd door de Stichting Raadhuis en als muziek- en vergaderruimte onder andere gebruikt door Harmonie Sint-Caecilia.

 

Het voormalige raadhuis van Blerick, foto Peter Keijsers

 

Status: Rijksmonument

Geef een reactie