OpReis
Op Reis

De Rijnbeek (Venloos: t Rienke) is een beek aan de noordoostzijde van Venlo, die in de zeventiende eeuw verbonden moest worden met de Fossa Eugeniana.

De beek is aangelegd tussen 1626 en 1629 om de noordoostzijde van de stad Venlo van vers stromend water te voorzien. De bedoeling was om deze Fossa Eugeniana over te laten gaan in de smallere Rijnbeek-gracht. Hoewel de Fossa nooit helemaal werd voltooid, is wel de Rijnbeek compleet aangelegd en vol water gepompt.

De beek stroomt bij de huidige buurtschap Herongerberg Venlo binnen. Via de steilrand, de wijken Stalberg en Vinckenbosje, en de Laaghuismolen (aldaar Hoogmolenbeek genaamd) stroomde de beek vroeger bij het Fort Beerendonck (de huidige Rosariumbuurt) de binnenstad in, om vervolgens aan de buitenzijde van de noordwal via de Helbeek en de huidige Bolwaterstraat de Maas in te stromen. Aan het einde van de 18e eeuw werd de loop van de beek verlegd. In de daaropvolgende eeuw, tijdens de slechting van de vestingwerken, werd de beek vanaf de Laaghuismolen, ofwel Hoogmolen, drooggelegd.

Status: gedeeltelijk aanwezig

Geef een reactie