Nu aan het laden
×

Rob Hodselmans

Rob Hodselmans

Rob Hodselmans (Tegelen, 19 november 1967) is een bekend fotograaf, cameraman en programmamaker.

Tot zijn zeventiende woonde hij in Belfeld. Hij volgde de middelbare school op het Collegium Marianum in Venlo, waar hij onder leiding van een docent Engels een fotocursus volgde. In 1989 begon Hodselmans een studie audiovisuele vormgeving en programmamaken aan de academie Sint Joost in Breda, waar hij de filmrichting koos. Na deze studie te hebben afgerond woonde hij tot zijn 29e weer in Belfeld.

In 1998 verhuisde hij vanwege zijn werk naar Amsterdam. Vanaf 1996 was hij betrokken bij het televisieprogramma Veldpost van Frans Bromet en Peter van Ingen van de VPRO, dat de Nipkowschijf won. Een jaar later begon hij een langdurige samenwerking met Wilfried de Jong voor het programma Sportpaleis De Jong. Als regisseur en cameraman werkte hij vier seizoenen lang aan alle 91 afleveringen. Hiervoor kreeg hij een eervolle vermelding voor de Nipkowschijf en twee Academy Awards. Daarna werkte hij als programmamaker en cameraman voor tv-programma’s als Lola Da Musica, Pakhuis De Jong, De Jong in uitvoering, De Jong Wil en Holland Sport.

Hodselmans was ook de cameraman voor de korte speelfilm Talmen van regisseur Stijn van Santen, die in 2003 het Gouden Kalf won in de categorie “Beste Korte Film”. Hodselmans geldt als een poëtisch filmmaker, die zichzelf als cameraman ter plaatse onzichtbaar kan maken. Zijn krachtige, gevoelige beeldtaal wordt zichtbaar in verschillende korte films, tv-programma’s en documentaires waaraan hij zijn bijdrage leverde.

In 2007 regisseerde en filmde hij een documentaire over zangeres Ellen Ten Damme in de periode dat zij geconfronteerd werd met borstkanker:  Ellen ten Damma: as I was wondering where this mxed-up little life of mine was leading to. Als regisseur-cameraman maakte hij een zesdelige serie muziekprogramma’s met Candy Dulfer voor de NPS: Candy Meets… met Van Morrison, Sheila E., Maceo Parker, Dave Stewart, Mavis Staples en Hans Dulfer. Ook maakte hij de promo’s voor VPRO Zomergasten en voor Holland Sport.

In 2010 ging zijn eerste lange speelfilm in première, getiteld Shocking Blue van regisseur Mark de Cloe. Dit leverde hem een nominatie op voor het Gouden Kalf in de categorie “Camera” tijdens het Nederlands Filmfestival 2010.

Verder regisseert en filmt hij regelmatig videoclips van zowel landelijke als lokale artiesten, zoals in 2011 Door ut stof neet mier en in 2012 Radiostilte van Peter Beeker en Ongenode Gaste.

Bron: Belfeldclopedie

You cannot copy content of this page