Nu aan het laden
×

Rochuskerk

Rochuskerk

Bron: Peter Keijsers

De huidige Rochuskerk is een driebeukige kerk in neo-gotische bouwstijl en staat in de kern van het Tegelse kloosterdorp Steyl, in de gemeente Venlo. De kerk is vernoemd naar de heilige Rochus van Montpellier.

Geschiedenis

In de 19e eeuw stond er lange tijd een kapel in het oude centrum van Steyl, maar deze werd in die eeuw te klein bevonden. Daarom werd in 1866 een nieuwe kerk gebouwd naar tekeningen van Carl Weber. De toren werd in 1874 voltooid. Deze rectoraatskerk raakte al snel ingebouwd door het missiehuis, dus werd Frans Stoks door rector Windhausen benaderd om een nieuwe kerk te bouwen, welke in 1931 gereed kwam. Deze kerk ligt op het hoogterras en werd gebouwd tussen de rozenvelden, terwijl de oude rectoraatskerk afgebroken werd. In 1933 werd Steyl tot parochie verheven en werd rector P. Windhausen de eerste pastoor van Steyl.

Orgel

In 1847 was de kapel volgens het Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa nog “zonder orgel”. In 1944 werd het inmiddels aanwezige orgel in de jonge kerk beschadigd. Twee jaar later, in 1946, werd een nieuw tweemanuaals orgel geplaatst. In 1991 werd het uit ‘s-Hertogenbosch afkomstige orgel in deze Steyler kerk geplaatst.

Monumentale elementen

Vooral de aanwezige houten beelden van Sint-Rochus uit de 17e eeuw en een ouder beeld van Sint-Sebastiaan uit circa 1600 geven de kerk haar monumentale waarde. Ook de karakteristieke schilderingen en mozaïeken boven de bogen van het priesterkoor zijn waardevol. Het celebratie-altaar bestaat uit vijf houten panelen die in de vroegere rectoraatskerk de communiebank vormden.De kerk is op 27 Augustus 2011 aan de eredienst onttrokken.

Status: Rijksmonument

You cannot copy content of this page