Nu aan het laden
×

Roermondsepoort (plein)

Roermondsepoort (plein)

De Roermondsepoort is een van de drukste verkeerspleinen in Venlo.

File:Roermondsepoort Venlo zuurstok.jpg

Pilaren met bloemmotief beschilderd voor de Floriade 2012 Bron: Eigen collectie

Bij het plein komt een provinciale weg, de N556 oftewel Eindhovenseweg, samen met een paar belangrijke verkeersaders (Koninginnesingel, Prinsessesingel en Sloterbeekstraat). Voorheen ook de N271 oftewel de Roermondsestraat, maar tegenwoordig is die straat autoluw. Daarnaast kruist het spoor tussen Station Venlo en Station Blerick het plein, zij het wel op ongelijke hoogte middels een viaduct.

Tot de Tweede Wereldoorlog had vooral het viaduct een compact karakter. Tegenwoordig heeft dit viaduct een meer open karakter. Een markant detail van het huidige viaduct zijn de pilaren.

De roermondsepoort is regelmatig in het nieuws geweest als een van de gevaarlijkste en soms zelfs dodelijkste verkeerspleinen van Nederlands Limburg.

Het plein is zodanig vormgegeven, dat er een parkachtige structuur te onderscheiden valt. Door de jaren heen heeft deze structuur sinds de oorlog een aantal veranderingen ondergaan, maar in 2010 is men begonnen met het plein te herstellen in de stijl van de jaren vijftig van de twintigste eeuw.

(Bronnen: Omroep Venlo, Dagblad De Limburger, L1, gemeentearchief Venlo)

Website

Op de website Roermondsepoort.nl wordt heel veel over de geschiedenis van deze Venlose plaats beschreven.

You cannot copy content of this page