De Schillentoren was een van de vijfentwintig verdedigingstorens in de vestingwerken van Venlo.

Tussen 1340 en 1345 werd de toren, net als de complete vestingwerken, in gebruik genomen. Aanvankelijk heette de toren nog eenvoudigweg Toren bij de Tegelpoort. In de 15e eeuw werd het torencomplex uitgebreid en omvatte de hele poort. Ook werd in de tijd daarna enkele keren de directe omgeving van poort en toren verstevigingswerkzaamheden gepleegd, zoals het bouwen van een nieuw wachtgebouw en een militaire bakkerij.

In de 17e eeuw en aan het begin van de 18e eeuw werd de hele zuidlinie danig versterkt met onder andere Enveloppe Reede, Bastion Reede en Bastion Le Roy. Ook werd iets ten oosten van toren en poort, omdat deze laatste was ingestort, het nieuwe poortgebouw (Roermondsepooort) gerealiseerd, waardoor de Tegelpoort zelf buiten gebruik raakte. Vanaf dat moment kreeg de omlijstende toren de naam Schillentoren. Waar deze benaming vandaan komt is tot op heden niet duidelijk.

Nadat het Tegelpoortgebouw buiten gebruik raakte, werd op deze plaats nieuwe kazernegebouwen en een paardenstal gebouwd. De poort zelf raakte verder in verval en werd tenslotte geheel in de stadsmuur gemetseld. De toren bleef dienst doen als onderkomen van brigadecommandanten.

 

(Bronnen: Frans Hermans: Historische stdenatlas van Nederland deel 6: Venlo, Gemeentearchief Venlo)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.