Het Schinkemenke is een fonteinbeeldje op de Kwartelenmarkt, in de wijk Klein Italië in de Nederlandse plaats Venlo.

De fontein

Oorspronkelijk stond de fontein, in 1617 gemaakt door de beeldhouwer Gregorius Schissler en enkele jaren daarvoor ontworpen door Erycius Puteanus, voor het stadhuis op de Markt. Het betrof een ontwerp in Italiaanse renaissance-stijl, dat de stad en plein een meer voorname uitstraling moest geven. De fontein bleef bestaan tot aan het einde van de 18e eeuw, daarna werd hij afgebroken.

Het beeldje

Het bronzen beeldje bleef bewaard, in een nis aan de noordelijke zijde van het stadhuis. In de loop van de 20e eeuw verhuisde het beeldje naar een opslagplaats in het Goltziusmuseum en verhuisde nogmaals toen in 2000 het Limburgs Museum werd geopend. In 1953 werd een replica vervaardigd, die nu op een kleine fontein op de Kwartelenmarkt staat. Deze replica werd gemaakt door de kunstenaar Jacq van Rhijn.

Achtergrond

Het beeldje stelt een geharnaste stadswachter van Venlo voor, uit Lombarder steen gehouwen. Hij draagt een schild bij zich met daarop het wapen van Venlo afgebeeld. In de loop van de 18e eeuw was het beeldje al behoorlijk gesleten. Daardoor was niet meer precies duidelijk wat op het schild stond. Het volk dacht in die tijd een ham (Venloos: schink) op het schild was afgebeeld. Het beeldje is 123cm groot.

Geef een reactie