Het Scrooge Festival is een tweedaags theaterfestival in de historische kern van Arcen.

Achtergrond

Het festival is een weergave van het Londen van de financier en vrek Ebenezer Scrooge uit de bekende roman A Christmas Carol van Charles Dickens. Het idee van dit festival komt uit Deventer, waar jaarlijks het Dickens Festijn wordt gehouden.

Organisator is de Stichting Volkscultuur Arcen, in samenwerking met de gemeente Venlo, ondernemers, verenigingen en bevolking van de plaats. In totaal werken bijna 300 mensen hieraan mee.

Opzet

Het Scrooge Festival werd voor het eerst gehouden in 2009. In dat jaar trok het evenement enkele duizenden bezoekers uit de regio. In het tweede jaar groeide dat aantal al naar circa 10.000. In 2011 verwacht de organisatie tussen 20.000 en 30.000 bezoekers te trekken.

Door de meewerkende bevolking worden kleine theaterstukjes opgevoerd in een historisch accuraat decor op straat. Daartoe zijn de huizen bekleed met gevels en glas-in-loodramen uit de tijd van Scrooge, zijn er gelijkende toegangspoorten vervaardigd en wordt het straatbeeld aangekleed met dieren en rekwisieten uit die tijd. De hele historische kern van het stadsdeel ademt een heel weekend de sfeer van het Londen uit 1850. Ook vertoont een inwoner uit Deventer, die aldaar meewerkt aan het Dickens Festijn, het kerstverhaal op doek.

Het evenement vindt plaats in het weekend na Sinterklaas.

Zie ook de officiële website.

Geef een reactie