Nu aan het laden
×

Sef Cornet

Sef Cornet

Sef Cornet (Venlo, 7 juni 1898 – aldaar, 23 oktober 1953) was regisseur en tekstschrijver van vele Venlose revues in de periode 1920-1950. Revues waarin hij zelf ook de hoofdrol speelde.Samen met broer Mathieu, die de liedjes voor zijn rekening nam, schreef hij de eerste Venlose revue die in 1920 werd opgevoerd door leden van de sociëteit ‘Elf-Elf’. Daarna volgde een hele reeks van revues, zoals ”t Hingk mich de nek oët’, ‘Waat-e-waer’, ‘Och d’n oedel’, ‘Bedoot dich’, ‘Uig hae’, ‘Paol Halde’ en ‘Kiepkap’.

De bloeiperiode voor de Venlose revues van Sef en Mathieu Cornet viel meteen na de Tweede Wereldoorlog, toen de mensen hunkerden naar ontspanning. De humor van Sef Cornet, die iedereen aansprak en nooit kwetsend was, zorgde daar wel voor. Zijn belangrijkste revuecreatie was die van ‘Sjeraar Bolwater’, waarbij hij als tegenspeler en aangever ‘Sjuul Tomaat’ (vertolkt door Wiel Seelen) had. De revues in Venloos dialect werden ook in andere plaatsen in Limburg en voor Limburgse verenigingen elders in het land opgevoerd.

Sef Cornet was verder buuttereedner, verzorgde Limburgse programma’s voor de radio, leidde een cabaretgezelschap, was lid van de raad van elf van de Venlose carnavalsvereniging Jocus en runde een café aan de Parade in Venlo.
Bron: Venloclopedie

You cannot copy content of this page