Sjraar Peetjens

Sjraar Peetjens

Gerard (Sjraar) Peetjens (Venlo, 21 december 1922) is vertolker van het Venlose carnavals- en levenslied.

Peetjens was de zanger van het door Frans Boermans geschreven Och waas ik maar beej mooder thoès gebleve (later door Boermans zelf vertaald naar het Nederlands en gezongen door Johnny Hoes). Dit lied is het bekendste dat hij ooit heeft gezongen.

Optredens
Vele jaren maakte Peetjens deel uit van De Hofzengers en vertolkte hij talloze Venlose Vastelaovesleedjes in de jaren ’50 en ’60. In de Venlose Revue speelde Peetjens in het verleden vaker mee, waar hij naast zijn zangtalent ook zijn kwaliteiten als toneelspeler kon laten zien. Daarnaast was hij lid van De Straotzengers. Op 56-jarige leeftijd stopte Peetjens met zingen, vooralsnog…

Minsekinder
In 1996 kwam Peetjens in contact met Minsekinder. De leidsman van de band – Michiel van der Grinten – was zo onder de indruk van de vitaliteit en nog steeds aanwezige, krachtige en loepzuivere stem bij de nestor van het Venlose carnavalslied, dat deze al snel verschillende gastoptredens verzorgde bij de band. Zo kwam Peetjens weer in contact met het Venlose publiek dat hem onmiddellijk in de armen sloot. Het hoogtepunt van deze samenwerking bestond uit een optreden van Minsekinder met Peetjens in het 20-jarig jubileumjaar van de band, tijdens het Zomerparkfeest. Ook brachten ze samen in 2000 een CD uit met de titel “Sjraar Peetjens zingk met Minsekinder”. Samen met deze band zingt de 88-jarige nog steeds.

Paepers
In 2006 stond Peetjens in de L1-Limbo Top 10 met As ik 84 bin (origineel: When I’m 64), een lied uit de Venlose bewerking – door de helaas te vroeg overleden journalist Twan Mientjes – van het Beatles-album: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. De bewerking van dit legendarische Beatles-album kreeg de titel Serzjant Paeper’s Oeits Haos Sterre Band mee en de opbrengst ging naar het daklozen-opvangcentrum Doortocht dat was opgericht door kapelaan Leo Brueren.

(Bronnen: streektaalzang.nl, minsekinder.nl)

Dit bericht is geplaatst in bekende venlonaren, Vastelaovend met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.