Sociëteit Casino is onder andere een vroegere buitensociëteit en landgoed op de steilrand aan westzijde van stadion De Koel.

Het pand is in 1871 gebouwd in neorenaissance stijl en in het begin in gebruik genomen als buitensociëteit, een ontmoetingscentrum en een plaats waar muziek werd voorgedragen. Ook was er de mogelijkheid om enkele sporten, zoals tennis en beugelen, te beoefenen.

In 1886 werd het pand betrokken door de Zusters Ursulinen, die er een meisjesschool vestigden.

In 1933 besloten de Ursulinen om samen te gaan werken met het klooster Mariaweide, maar bij het begin van de Tweede Wereldoorlog moest men de activiteiten stopzetten.

In de oorlog zelf werd het pand bewoond door de paters Augustijnen.

In 1946 werd de sociëteit nieuw leven ingeblazen, maar door de bombardementen op Venlo in de oorlog verkeerde het gebouw in slechte staat. De vereniging moest het verkopen en betrok een houten barak aan de rand van de op het landgoed gelegen tennisbanen.

Het gebouw is ontworpen door de architect Bouwman en telt twee gelijkwaardige etages, met daarboven een overdekte veranda met kantelen. In de tuin stond een, eveneens door Bouwman ontworpen, kiosk waar de muziekuitvoeringen werden gehouden. Intussen is het gebouw door de gemeente aangekocht en heeft het de status van gemeentelijk monument.

Status: gemeentelijk monument

Geef een reactie