Staeveshuuske

Het Staeveshuuske (Nederlands: Stevenshuisje) is een verdwenen boerderij en herberg in Venlo-zuid.

 

staeveshuuske

Het Staeveshuuske bevond zich ten zuiden van de binnenstad, in de buurt van de Wlyrehof nabij de Tegelseweg. Aanvankelijk heette de herberg De Roskam, omdat het als rustplaats voor de postkoetsdienst tussen Nijmegen en Maastricht diende. De paarden konden er met een roskam worden geborsteld. Tot 1817 lag deze herberg, samen met de in Tegelen gelegen Drie Kronen, op de grens tussen Gelre en Gulik.

In historisch opzicht is het een belangrijke plek geweest tijdens de Belgische Revolutie. Op 10 november 1830 onderhandelde generaal Nicolas Joseph Daine met het Venlose garnizoen over de capitulatie van de stad. De afgezanten van de garnizoenscommandant tekenden op dezelfde dag nog de akte van overgave, zodat het euvel voor de Belgen succesvol werd afgerond. Venlo bleef vanaf dat moment negen jaar Belgisch grondgebied.

De herberg was aanvankelijk eigendom van het R.K. Armbestuur, maar in 1932 werd het verkocht aan een tuinder. Behalve een boerenbedrijf startte deze naast de herberg een beugelbaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het pand ernstig beschadigd, waarna het enige decennia in vervallen staat bleef staan.

Vanaf 2003 vonden er werkzaamheden plaats ter voorbereiding van de aanleg van de A73. Tussen 2003 en 2008, toen het zuidelijke tracé van deze autosnelweg werd opengesteld, moet de boerderij annex herberg zijn verdwenen. Tegenwoordig ligt op dezelfde locatie het Vie-Curie ziekenhuis.

Opmerkelijk is, dat er tegenwoordig in de wijk Hagerhof een straat ligt met de naam De Roskam. Deze straat ligt even ten noorden van het ziekenhuis Vie Curie, dus behoorlijk uit de buurt van de vroegere herberg.

Status: verdwenen

Dit bericht is geplaatst in Boerderijen, Herberg met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *