Nu aan het laden
×

Streekmuseum Hansenhof

Streekmuseum Hansenhof

De Hansenhof is een gereconstrueerde boerderij in Velden.

De oorspronkelijke boerderij dateert uit 1510. Deze is in 1803 afgebroken, waarna op dezelfde plek een nieuwe boerderij werd gebouwd. Dit betrof een hallenboerderij. Rond 1900 werd de boerderij bewoond door vier ongetrouwde broers Linssen, die de bijnaam Hansejongens hebben gekregen.

In 1977 brandde deze boerderij geheel af; enkele jaren later ook de bijbehorende schuur. Tussen 1984 en 1987 werd de oorspronkelijke boerderij gereconstrueerd door de Historische Werkgroep Arcen, Lomm en Velden.

Vanaf 1987 werd in het pand een streekmuseum gevestigd. Het museum omvat voornamelijk een collectie van gebruiksvoorwerpen over de laatste honderd jaar, alsmede een complete winkel van rond 1900. Verder bevat het museum oude streekfoto’s en bidprentjes.

Naast deze collectie worden diverse oude beroepen omschreven en uitgebeeld, waaronder de wever, wagenmaker, koperslager en sigarenmaker. Daarnaast wordt een beeld geschetst van het dorpsleven in Velden sinds circa 1890. Het museum beschikt tevens over een bakoven waarin nog steeds – voor de authenticiteit – brood wordt gebakken, en er worden bodemvondsten van zowel Kasteel Arcen als de vroegere gemeente Arcen en Velden tentoongesteld.

Status: gereconstrueerd

You cannot copy content of this page