Nu aan het laden
×

‘t Hetje

‘t Hetje

t Hetje is een voormalige volksbuurt in de wijk Klein Italië, het oudste deel van de Venlose binnenstad, gelegen tussen de Kolenstraat en de Wijngaardstraat. In geschriften uit de tweede helft van de 14e eeuw wordt reeds melding gemaakt van een Jodenstraat die in de volksmond t Hetje werd genoemd.[1] In de zestiende en zeventiende eeuw werd het straatje ook wel opgen Heitgen, op het Hetgen en Heidgen genoemd.

De wijk bestaat uit de volgende straten:

Het dwarsstraatje tussen het Kolen- en Wijngaardstraatje was het eigenlijke Hetje. Aan de westzijde van dit dwarsstraatje stond voor 1868 een gebouw, de Nieuwe Zaal genoemd, tot bij de walmuur.

Zuidwaarts naast het blok volgt het Wijngaardstraatje. Aan het einde rechts daarvan was een Rozenstraatje, dat met ’t bouwen van de huizen aan de Havenkade in 1893 vervallen is. Het terrein tussen het blok en de walmuur was een heidje, te voren weide naar verluidt, dat langs de walmuur liep van het erf Italië tot het Kolenstraatje.

Tegenwoordig bestaat de straat niet meer. Nadat in 2005 is begonnen met de aanleg van de Maasboulevard heeft dit straat moeten wijken voor nieuwbouw. Waar ooit ‘t Hetje lag, loopt nu de nieuwe Maasstraat (niet te verwarren met de middeleeuwse Maasstraat).

Meer over ‘t Hetje

You cannot copy content of this page