Tabaksmuseum Kranenbreukerhuis

Het Kranenbreukershuis is, behalve een rijksmonument en industrieel erfgoed in het Venlose stadsdeel Tegelen, ook een museum voor de historische sigarenindustrie.

Oorspronkelijk was het pand in 1767 gebouwd als brouwerij, maar in 1829 werd het huis omgebouwd en uitgebreid tot pottenbakkerij. Uit deze tijd stamt ook de naamgeving van het pand. Pottenbakker Godfried Krambrucher is namelijk destijds de eigenaar geweest, en via verbasteringen is de huidige naam ontstaan. Vanaf 1877 werd het gebouw gebruikt als tabaksfabriek. Het pand staat sinds de jaren zestig van de vorige eeuw leeg, waardoor het langzaamaan in verval is gekomen. In 2002 stortte het achterste deel in als gevolg van het slechte onderhoud. Om het Kranenbreukershuis te kunnen behouden, heeft de gemeente Venlo het pand in 2009 aangekocht. Op dat moment stond het hoofdpand al op instorten. Om verder verval te voorkomen heeft de gemeente preventieve maatregelen genomen, zoals stutten aanbrengen en het aanbrengen van een nooddak.

Tegelen staat al eeuwenlang bekend om haar keramische industrie. In de tweede helft van de achttiende eeuw wordt klei opnieuw ontdekt als grondstof voor potten en dakpannen. Pottenbakkers en –fabrikanten komen uit alle windstreken naar Tegelen om zich er te vestigen. De van oorsprong ambachtelijke werkplaatsen groeien dan uit tot grote fabriekscomplexen.

Voor de industrialisering van Noord-Limburg was de keramische industrie bijzonder waardevol, aangezien deze sector als een van de eerste industrie naar de streek bracht. Het Kranenbreukershuis betekent een van de eerste vestigingen van de industrie in de streek, en is het enige nog bewaard gebleven pottenbakkershuis in de regio. Mede daarom heeft het huis de status van rijksmonument gekregen.

In 2010 is de gemeente Venlo onderhandelingen gestart met een tweetal monumenten-organisaties over het beheer en de herbestemming van het pand. Daarbij heeft de gemeente een voorkeur uitgesproken om de geschiedenis van het huis daarin een plaats te geven: brouwerij, pottenbakkerij of tabaksfabriek. Ook is een combinatie hiervan een optie.

Op 23 september werd 2012 bekend gemaakt, dat het pand wordt ingericht als tabaksmuseum met woonruimtes. Bezoekers kunnen in een apart ingericht lokaal in het museum zowel drank als sigaren nuttigen (binnenshuis dus). De gemeente Venlo heeft het pand overgedragen aan de Vereniging Hendrick de Keyser, die het pand opknapt.

Zie ook de omschrijving op de website van Hendrik de Keyser.

Dit bericht is geplaatst in Musea met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *