Nu aan het laden
×

Tegelpoort

Tegelpoort

De Tegelpoort was een van de vier hoofdpoorten in de vestingwerken van Venlo.

De naam is te herleiden uit het gegeven dat de poort toegang gaf vanaf de weg naar Tegelen, en lag aan de zuidzijde van de stadswallen. Tussen 1340 en 1345 werd de poort, net als de complete vestingwerken, in gebruik genomen. De poort was ingebouwd in een poortgebouw, de Toren bij de Tegelpoort. Bij de poort zijn sindsdien herhaaldelijk verstevigingswerkzaamheden gepleegd, zoals het bouwen van een nieuw wachtgebouw en een militaire bakkerij.

In de 17e  eeuw en aan het begin van de 18e eeuw werd de hele zuidlinie danig versterkt met onder andere Enveloppe Reede, Bastion Reede en Bastion Le Roy. Ook werd iets ten oosten van de Tegelpoort, omdat deze was ingestort, een nieuw poortgebouw (Roermondsepooort) gerealiseerd, waardoor de Tegelpoort zelf buiten gebruik raakte. Vanaf dat moment kreeg de omlijstende toren de naam Schillentoren.

Er werden op deze plaats nieuwe kazernegebouwen en een paardenstal gebouwd. De poort zelf raakte verder in verval en werd tenslotte geheel in de stadsmuur gemetseld.

Sinds 2010 is in het gebied Klein Italië, waar de Tegelpoort heeft gestaan, een nieuw winkelgebied in gebruik genomen, de Maasboulevard. Hiertoe zijn enkele straten toegevoegd die verwijzen naar de verdwenen straten van weleer. Een van die historische verwijzingen is de nieuwe Tegelpoort, welke nu toegang geeft tot het nieuwe winkelgebied.

 

(Bronnen: Frans Hermans: Historische stdenatlas van Nederland deel 6: Venlo, Gemeentearchief Venlo, Omroep Venlo)

You cannot copy content of this page