Nu aan het laden
×

Theater De Maaspoort

Theater De Maaspoort

Theater de Maaspoort is een theater en congrescentrum gelegen tussen de Oude Markt en de Peperstraat in het Venlose binnenstadskwadrant Klein Italië. Op 24 augustus 1984 werd de Maaspoort door Koningin Beatrix geopend. De naam Maaspoort herinnert aan de vroegere stadspoort die in de directe omgeving van de huidige schouwburg lag.

Voorgevel Theater de Maaspoort.jpg

Het theater

Het theater is de grootste podiumkunstenvoorziening in Noord-Limburg. Het huidige gebouw dateert uit 1984. Het complex omvatte vanaf de start een grote zaal met een lijsttoneel met een capaciteit van 764 stoelen, een kleine zaal met een capaciteit van 200 stoelen en een vijftal congresruimten. Theater de Maaspoort presenteerde zich vanaf het begin met een breed palet aan podiumkunstvoorstellingen, vooral op het gebied van dans, visueel theater en muziek. In het programma was en is de professionele podiumkunst van groot belang, maar Theater de Maaspoort initieerde en ondersteunde ook voorstellingen op semiprofessionele- en amateurbasis. Daarvoor werkte ze intensief samen met culturele en maatschappelijke groeperingen uit de regio. Ter ondersteuning van de inhoudelijke doelstelling werden er ook activiteiten ontwikkeld op het gebied van facilitaire dienstverlening, de zogenaamde evenementen, en op het gebied van horeca. Jaarlijks vonden er in Theater de Maaspoort een kleine 300 activiteiten plaats, die 130.000 tot 150.000 bezoeken genereerden.

Voorgevel Theater De Maaspoort 1984-2010

Stichting en status

In 1981 werd Stichting Congres- en Cultureel Centrum Venlo opgericht die na haar installatie Congres- en Cultureel Centrum Venlo B.V. opricht. Het bestuur van de stichting bestond uit drie leden uit het college van B&W, drie leden uit de gemeenteraad en vijf leden uit het Venlose sociaal-culturele leven. Met de bouw van de schouwburg werd op 3 april 1982 begonnen. In december 1983 werd de naam Congres- en Cultureel Centrum Venlo B.V. gewijzigd in De Maaspoort Venlo B.V. Op 24 augustus 1984 werd “De Maaspoort” officieel geopend door Koningin Beatrix. Naast cultuur in De Maaspoort zette de directie zich ook in om evenementen naar Venlo te halen die zich niet binnen de muren van het theater afspelen, en met resultaat. Nog steeds is Theater de Maaspoort nauw betrokken bij de organisatie van evenementen als de Boètegewoëne Boètezitting en de Ouverture. Gaandeweg verwerft Theater de Maaspoort een vaste plek in Noord-Limburg. De uitstraling van het gebouw werd in 1998 gemoderniseerd door kleur, licht en inrichting aan te passen wat toen leidde tot een sfeervolle, moderne en gezellige sfeer.

Als kroon op het werk krijgt Theater de Maaspoort per 1 januari 1991 van het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties de A-status. Naast de stadsschouwburg in Heerlen was Theater de Maaspoort daarmee het tweede Limburgse A-Theater. In 2000 werd het gebouw technisch gezien gemoderniseerd door verhoging van de toneeltoren van 18,68 meter naar ruim 24 meter en het installeren van de automatisch bedienbare trekkenwand. In november 2003 was er een directiewisseling. De nieuwe directeur gaf de plannen om Theater de Maaspoort uit te breiden vorm en wilde de drempel nog verder verlagen en de samenwerking met culturele instellingen, zoals Filmtheater de Nieuwe Scène, in de regio versterken. De besloten vennootschap Maaspoort Venlo B.V. werd in 2007 opgeheven en hierdoor werd de exploitatie ondergebracht in de Stichting Maaspoort Venlo.

Nieuwbouw

Nu staat het theater voor een nieuwe belangrijke stap in haar geschiedenis. In 2013 zal Theater de Maaspoort zich in het kader van de herontwikkeling van de Maasboulevard met een nieuw eigentijds theatercomplex presenteren. Theater de Maaspoort zal met een transparante entree en een uitnodigend brasserie met terras toegankelijk en gastvrij worden voor theatergasten en passanten. Alle bestaande ruimten zijn gerenoveerd. De grote theaterzaal is uitgebreid met 36 stoelen waardoor de totale capaciteit uitkomt op 800 stoelen. Daarnaast wordt het theater uitgebreid met een nieuwe theaterzaal op de tweede verdieping met een flexibele capaciteit van 350 zitplaatsen op een inschuifbare tribune en balkon of 900 staanplaatsen. Het vernieuwde en grotere theatercomplex biedt niet alleen mogelijkheden voor een verdere verbreding en verdieping van het programma-aanbod van Theater de Maaspoort, maar zal ook zorgen voor een echte theaterambiance. Theater de Maaspoort wordt hiermee een goed bereikbaar, zeer sfeervol en gastvrij theater. Theater de Maaspoort kan hiermee haar positie als een toonaangevend lokaal en regionaal theater én podium voor de zakelijke markt in Venlo en omstreken verder versterken. De renovatie/verbouwing zal in twee fases geschieden. De eerste fase is al afgerond. In november 2011 hebben alle publieksruimtes een metamorfose ondergaan en is op de begane grond een ruime en trendy brasserie geopend. De aanbouw zal in het voorjaar 2013 gereed zijn, waarna het compleet nieuwe gebouw in september 2013 in gebruik wordt genomen. Dan beschikt Theater de Maaspoort over de nieuwe theaterzaal, een VIP-foyer en theaterrestaurant met buitenterras op de tweede verdieping dat uitzicht biedt over de Maas.

Bron: Wikipedia

You cannot copy content of this page