De Thissenhof is een boerderij in de Veldense wijk Hasselt en is bijna 200 oud.

Rond 1700 wordt in de buurtschap een schuur met verdieping gebouwd, waar de boeren bij hoog water hun toevlucht zoeken; het vee op de begane grond en de mensen op de verdieping. Hoewel niet aangemerkt als monument geldt de Heiligershof als een belangrijk pand voor de geschiedschrijving van Velden.

Vanaf circa 1900 werd het Zwarte Water ontgonnen voor kleiwinning die werd gebruikt voor de vervaardiging van baksteen. Ook de in de directe nabijheid gelegen Hasselderheide werd in die periode ontgonnen voor kleiwinning. Tot die tijd was het een uitgestrekt heidegebied. Later wordt de tegenwoordige wijk Hasselt langzaamaan akkergrond.

De Thissenhof is gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw, en de herkomst van de naam verwijst waarschijnlijk naar een familie die de langgevelboerderij heeft bewoond. In 1847 wordt Mgr. Johannes Willemsen geboren op de boerderij, die vanaf 1895 de huisprelaat wordt van paus Leo XIII. In 1880 laat Willemsen een huiskapel bouwen aan de wegzijde van de boerderij, waar hij dagelijks de mis opdraagt als hij in Velden is. Deze kapel, die alleen via de boerderij toegankelijk is, bestaat nog steeds maar heeft een andere bestemming gekregen. Net als de andere overgebleven boerenbedrijven in deze tegenwoordige woonwijk, is de boerderij voornamelijk een akkerbouwbedrijf.

 

Status: in gebruik

Geef een reactie