Nu aan het laden
×

Thuur Luxembourg

Thuur Luxembourg

Jean Louis Arthur (Thuur) Luxembourg (Venlo, 17 mei 1914 – aldaar, 30 november 2010) was een schrijver en arrangeur van Venlose vastelaovesliedjes (carnavalsschlagers).

Luxembourg schreef de liedjes samen met zijn zwager Frans Boermans. Het eerste lied dat beiden, uit onvrede met de Hollandse liedjes, maakten was in 1951 ‘t Fleske (van d’ n dokter) Daarop volgden tientallen anderen, zoals De veuroétgangk (Mien linkerbein en mien rechterbein..), As de sterre dao baove Straole (meerdere malen door andere Limburgse en zelfs Nederlandse artiesten gecoverd), Och waas ik maar beej mooder thoës gebleve (later door Johnny Hoes op plaat gezet en nog later weer door Minsekinder met Huub Stapel), Kiek ze kiëke, Lekker zunke, Wao gaon we haer en de Wuiles. Het duo heeft door de jaren heen niet alleen voor de Venlose carnavalsscene veel betekend, maar ook voor de Limburgse en zelfs de Nederlandse.

Naast co-auteur van carnavalsmuziek was Luxembourg ook actief als toneelspeler en regisseur. Hij regisseerde onder meer door de toneelvereniging Het Schouwtoneel opgevoerde stukken.

Bron: Wikipedia

You cannot copy content of this page