Nu aan het laden
×

torenfort

torenfort

Een torenfort is een type fort gebouwd in de 19e eeuw. Het had een bomvrije toren als voornaamste opstelplaats van geschut. De toren had tevens de functie van reduit, legeringruimte en magazijn.

Klein torenfort in Muiden

Een dergelijk fort bestaat uit een centrale toren van twee of drie verdiepingen in zwaar metselwerk. Het wordt omgeven door wallen en een brede droge gracht. Het was geschikt voor zowel nabijverdediging als voor artillerievuur op grotere afstand.

De hoofdbouw van deze forten werd gevormd door massieve stenen torens waarin de logies van de soldaten waren ondergebracht. Deze torens stonden vrij op het fortterrein en werden meestal bekroond door sierkantelen. De filosofie achter een torenfort was dat de ronde vorm het meeste kanonvuurzou laten afketsen terwijl de toren zelf een enorme concentratie van verdedigend vuur zou kunnen herbergen. Deze bouwwerken raakten snel verouderd door de introductie van kanonnenmet een getrokken loop. De meeste torens werden aangepast door er een beschuttende aarden wal omheen te leggen en door een aarden dekking op het dak aan te brengen.

 

(Bronnen:Stichting Menno van Coehoorn/Wikipedia)

You cannot copy content of this page