Nu aan het laden
×

Trade Port Noord

Trade Port Noord

Trade Port Noord is een bedrijventerrein in ontwikkeling in Venlo-West, specifiek in het noorden van de wijk Ubroek. Het terrein maakt deel uit van het regionale samenwerkingsverband Klavertje 4, dat op grond ligt van zowel de gemeente Venlo als de aangrenzende gemeenten Horst aan de Maas en Peel en Maas.

Locatie

De omvang van het gebied is circa 230 hectare en het wordt omsloten door de nieuw aangelegde Greenportlane in het westen en noorden, het terrein van de Floriade in het oosten, de Heierhoeveweg in het zuiden en de spoorlijn Eindhoven – Venlo in het zuidwesten.

Ontwikkelingsgeschiedenis

In 1950 begon de geschiedenis van het industriegebied Venlo Trade Port als Groot-Boller, dat werd aangelegd op grondgebied van kasteel Boerlo. Waar Groot Boller nog vooral de ruimte gaf aan (kleinschalige) industrie, zou het Venlo Trade Port concept zich meer gaan richten op de logistieke sector. Eind jaren 80 werd het Trade Port concept ontwikkeld. Dit concept behelsde ontwikkeling van de industriële en logistieke sector in de Noord-Limburgse gemeente. Door gebruik te maken van verschillende modaliteiten wilde de gemeente bedrijven overhalen vestiging op de bedrijventerreinen te overwegen. In de jaren 90 volgde de ontwikkeling van Trade Port West. Op dit bedrijventerrein werden vrijwel uitsluitend logistieke bedrijven gevestigd. Daarna werd Trade Port Oost ontwikkeld. Anders dan de eerdere twee Trade Ports, ligt hier geen specifieke nadruk op een enkele discipline, hoewel de bedrijven die zich hier willen vestigen moeten voldoen aan de milieucategorie 3 of 4, zoals de gemeente Venlo zelf zegt.

Tegen het einde van 2011 zijn de plannen voor ontwikkeling van dit gebied goedgekeurd door de Venlose gemeenteraad. Afgesproken is, dat duurzaamheid centraal moet staan. Daarbij speelt Cradle to Cradle een belangrijke rol. Bedrijven die zich op dit terrein vestigen, dienen te voldoen aan dit duurzaamheidsprincipe; de identiteit van de bedrijven speelt dan geen rol meer. In het gebied wordt ook een nieuwe railcontainerterminal aangelegd. De Greenportlane, die het gebied moet ontsluiten, wordt in de loop van 2012 opgeleverd.

You cannot copy content of this page