Nu aan het laden
×

Valuas

Valuas

Bructer Valuas of kortweg Valuas is de naam van een legendarische hoofdman van de Bructeren, uitsluitend bekend van een volksverhaal uit Venlo (Limburg). De naam zou een verbastering kunnen zijn van Goliath.

De stad Venlo zou in het jaar 96 na Christus gesticht zijn door Valuas (in het Venlose dialect Flujas). Na een verloren oorlog met de naburige stam de Chamaven vluchtte Valuas met zijn getrouwen van het Teutoburger Woud in Zuidwestelijke richting naar een vruchtbare streek aan de Maas. Daar liet hij hutten bouwen en een burcht, die hij Venlo noemde, hetgeen volgens de legende hoogte in het moeras betekent. De locatie van deze mogelijke burcht zoun in de 20e eeuw zijn bepaald op een hoek van de Oude Markt met de Houtstraat.

Na hun dood werden ter ere van het stamhoofd Valuas en zijn vrouw grote houten standbeelden gemaakt, die op een nabijgelegen heuvel werden geplaatst. Hun volgelingen, de Venlonaren, lieten nog lange tijd vuren branden bij deze standbeelden. Aan dit gebruik dankt de heuvel, die tegenwoordig een straat is, zijn huidige naam: Lichtenberg.

De reuzenpoppen worden nog steeds bij feestelijkheden door de straten van Venlo gedragen. Hoewel de naam Valuas in 1708 al eens is opgetekend, gaan de poppen pas na een publicatie over het gebruik in 1750 algemeen als de Bructer Valuas en zijn vrouw door het leven. Daarvoor werden zij eeuwenlang als de bijbelse Goliath en zijn vrouw in de kerkelijke processie meegedragen. De bisschop van Roermond liet weten dat de versmaedelijcke poppen van Goliath en zijn vrouw moesten verdwijnen. De Venlonaren wilden dat niet en bedachten deze legende. Venlo heeft haar ontstaan dus niet aan Valuas te danken, maar Valuas dus wel aan Venlo.

You cannot copy content of this page