De familie Van Laer was een oud geslacht, oorspronkelijk afkomstig uit Overijssel, waarvan leden in de 17e en 18e eeuw heer van Blerick waren.

In 1612 trouwde Henri van Laer van Hoenlo met de Baarlose Anne Bertrame van Eyll en kwam zo in deze streek terecht. Anne was de enige dochter van Sybert III van Eyll, die als heer van Baarlo Kasteel d’Erp bezat. Toen Sybert in 1613 stierf, werd Henri van Laer van Hoenlo de nieuwe heer van Baarlo. De heerlijkheid bleef tot 1690 in handen van de familie. Nadat Anne in 1626 stierf trouwde Henri opnieuw, ditmaal met Christina van Bylandt in 1632. De vlak voor dit huwelijk geboren zoon Johan Bertram van Laer trouwde in 1662 met Alexandrina Maria van Hasselholt, genaamd Stockhem. Haar vader, Johannes Godefridus, kocht in 1674 de Heerlijkheid Blerick van koning Karel II van Spanje.

Nadat Johannes in 1677 overleed, werd Johan Bertram heer van Blerick totdat hij stierf in 1702. Vanaf 1679 moest hij echter de heerschappij delen met achtereenvolgens de families Romer en Ruys. Zoon Otto Henricus volgde hem in 1702 op als heer van de halve heerlijkheid en woonde op de Heershof (ook wel Laerhof genoemd), terwijl de andere families kasteel Boerlo bewoonden. Beide helften bleven in in bezit van de respectievelijke families tot de Franse tijd, toen alle feodale rechten vervielen. Antonius Sigismundis was, tussen 1742 en 1792 de laatste uit het geslacht Van Laer die medeheer van Blerick was.

De Van Laers voerden de titel baron en barones.

Bron: Centraal Bureau voor Genealogie.

Geef een reactie