Nu aan het laden
×

Venloosch Alt

Venloosch Alt

Venloosch Alt is een Nederlands altbier, tegenwoordig gebrouwen bij Lindeboom.

Geschiedenis

Het bier werd voor het eerst genoemd in 1753, destijds gebrouwen in een brouwerij in de binnenstad van Venlo. De naam van die brouwerij is niet overgeleverd, maar rond 1900 vestigde zich in de Lomstraat een brouwerij met de naam La Belle Alliance. Deze brouwerij nam het proces rond die tijd ter hand. Tot wanneer men bleef brouwen is niet bekend, maar wel is duidelijk dat in de Tweede Wereldoorlog nagenoeg de hele Venlose binnenstad verwoest werd. Ook de brouwerij, als die toen nog bestond, heeft de oorlog niet overleefd.

In 1983 werd het bier nieuw leven ingeblazen. Initiatiefnemer was John Keulartz, een zogenaamd bierpromoter. De herintroductie van het altbier werd gehouden in café In Den Gouden Tijger. Hij vond het eeuwenoude recept en begon het bier opnieuw te produceren. Aan het einde van de 20e eeuw verkocht hij het recept echter weer, aan de Lindeboom brouwerij die het bier nu nog steeds produceert.

Recept

Het bier is een bovengistend bier. Een soort lichtmout en twee soorten donkermout worden bij het brouwproces gebruikt. Aan het einde van het brouwproces wordt het bier op smaak gebracht met citrus en koriander.

Bij het oorspronkelijke recept werden onder andere vijgen en rozijnen toegevoegd, in plaats van citrus en koriander.

Variant

Sinds enige tijd wordt er ook een witbier-variant gebrouwen: Venloosch Wit.

You cannot copy content of this page