Nu aan het laden
×

Venlose peperkoek

Venlose peperkoek

Venlose peperkoek is een voormalige variant op de Hollandse ontbijtkoek, die werd vervaardigd in Venlo.

Geschiedenis

Wanneer de koek voor het eerst werd gemaakt, is niet overgeleverd, maar een stadsrekening uit 1452 is het oudst bewaard gebleven document waarin wordt vermeld dat een peperkoek is overhandigd door de Venlose magistraat aan Adolf van Gelderland, nadat hij terugkeerde van het Heilige Graf. Volgens de LEM historische encyclopedie werd de koek in het begin van de 18e eeuw naar Indië geëxporteerd. In de 19e eeuw werd de koek gebakken door ene Willemsen, die zijn zaak aan de Maaspoort had. In de nabijgelegen Peperstraat bevond zich een tweede peperkoekbakker, ene Opdenoordt die getrouwd was met Catharina Willemsen. Aangezien Venlo in die tijd niet veel meer dan 5000 tot 6000 inwoners had, kan worden aangenomen dat zij familie was van de eerder genoemde bakker. De Vestingwerken van Venlo beletten namelijk uitbreiding van de stad in die tijd.

Wellicht is de Peperstraat later, na de slechting van de vestingwerken, vernoemd naar het gegeven dat er een peperkoekbakker gevestigd was. De originele Venlose peperkoek verdween toen Willemsen in 1871 zijn bakkerij sloot.

Ingrediënten

De Venlose peperkoek verschilde qua ingrediënten nogal van de bekende ontbijtkoek. Zo werd er in de Venlose koek gebruik gemaakt van honing, sucade, bietensuiker, kruidnagel en amandel.

You cannot copy content of this page