Nu aan het laden
×

Vildersgats

Vildersgats

De Vildersgats is een van de oudere straten in het Venlose binnenstadskwadrant Kloosterkwartier.

Locatie

De straat liep in de vestingtijd in noordelijke richting van de Parade tot aan de Picardie. Tegenwoordig is het een doodlopend zijstraatje van de Nassaustraat.

Geschiedenis

In de naam ligt al de betekenis verborgen. Dit was vanaf de middeleeuwen het straatje waaraan de lokale vilder zijn woning had. De gats (Nederlands: steeg) lag direct aan de stadsmuur, ter hoogte van de Fiolentoren. Hiervan heeft zeker tot het einde van de 19e eeuw een restant bestaan, getuige een foto uit 1897. Rond 1854 was in de toren nog een stijfselfabriek gevestigd.

Tussen 1839 en 1850 was in dit straatje eveneens de marechaussee gevestigd. Aan de ringmuur bevonden zich stallen voor de paarden van de marechaussee.

In de tweede helft van de 20e eeuw was aan de Parade, op de locatie waar voorheen de Vildersgats uitkwam op deze straat, een café gevestigd met de naam In de Vildersgats. Bij de ingang lag het sigarenwinkeltje van Jan Klaassens. Momenteel is in dit winkeltje het Jan Klaassens Museum gevestigd. De naam van het café refereert tegenwoordig eveneens aan de oud-voetballer.

You cannot copy content of this page