Nu aan het laden
×

Vlag van Arcen en Velden

Vlag van Arcen en Velden

De vlag van Arcen en Velden bestaat uit twee diagoleale vlakken, waarvan het vlak rechtsboven geel van kleur is en het vlak linksonder groen. Aan de mastzijde is een oude stadspoort afgebeeld, aan de buitenzijde een afbeelding van een eikenblad.

Geschiedenis

Voor de jaren 60 van de 20e eeuw had de gemeente nog geen eigen vlag. Pas in 1967 maakte het gemeentebestuur, op initiatief van de Stichting Banistiek en Heraldiek, plannen ter introductie van een gemeentevlag.

Eerste vlag

Vlag van Arcen en Velden van 1968 tot 1978

De vlag moest eenvoudig van opzet zijn. Vooral het argument dat iedere inwoner de vlag zelf moest kunnen vervaardigen speelde hierbij een rol. Ook zou men met dit argument tegemoetkomen aan de gebruiken in de heraldiek. Aanvankelijk koos men voor een ontwerp, waarbij de vlag diagonaal in tweeën werd gedeeld volgens de broekdiagonaal, van linksboven (mastzijde) naar rechtsonder. Het vlak linksonder kreeg de kleur blauw, terwijl het vlak rechtsboven de kleur geel kreeg. Dit ontwerp werd op 4 juni 1968 door de gemeenteraad goedgekeurd.

Tweede vlag

Vlag van Arcen en Velden vanaf 1978

Slechts tien jaar nadat het ontwerp werd goedgekeurd, besloot men om het ontwerp drastisch aan te passen. De kleur blauw werd vervangen door de kleur groen. Verder verscheen nu aan mastzijde, beneden, een afbeelding die het kasteel Arcen moest voorstellen, terwijl in de tegenoverliggende diagonaal in groen een eikenblad verscheen, ter vertegenwoordiging van Velden. In 1978 werd dit ontwerp goedgekeurd door de gemeenteraad.

You cannot copy content of this page