Vlag van Blerick

De vlag van Blerick bestaat uit twee horizontale vlakken, waarvan het bovenste vlak geel van kleur is en het onderste vlak blauw. Aan de buitenzijde, dus aan de overzijde van de vlaggenmast, een afbeelding van een vliegend hert in zwart in een wit wapen.

Geschiedenis

Voor de jaren 60 van de 20e eeuw had Blerick nog geen eigen vlag. Pas vanaf de Tweede Wereldoorlog maakt Blerick deel uit van de gemeente Venlo, en heeft tot die tijd ook geen eigen (dorps)vlag gekend.

Verbondenheid met Maasbree

Vlag van Maasbree, met de kleuren van het Maasbreese wapen
Vlag van Maasbree, met de kleuren van het Maasbreese wapen

Kijkend naar de gemeente Maasbree, waartoe Blerick tot 1940 behoorde, vallen gelijk een aantal vlagkenmerken op. Ten eerste zijn in de vlag de kleuren van het Wapen van Maasbree verwerkt: geel, rood en blauw. Daarbij valt op te merken, dat de kleuren rood en blauw ook in de vlag van Venlo voorkomen, waardoor een verwijzing naar Venlo te zien is.

Op initiatief van de Groningse vlaggendeskundige K. Sierksma maakte de gemeente Maasbree plannen voor het vaststellen van een officiële gemeentevlag. Sierksma stelde voor, om het Blericks hert op de vlag af te beelden, maar dit werd door Maasbree afgewezen. De Hoge Raad van Adel stelde op 5 oktober 1962 vast, dat de Maasbreese vlag als volgt zou worden omschreven:

  • De onderzijde van de vlag zou in twee gelijke vlakken worden verdeeld, waarbij deze 2/3 van de totale hoogte van de vlag bedragen. Het linker vlak is blauw, het rechter rood.
  • Aan de bovenzijde bevindt zich over 1/3 een baan over de gehele lengte van de vlag, in de kleur geel of goud.

De huidige vlag

In 1990 werd door een Blericks comité een herdenkingsfeest georganiseerd, waarbij werd herdacht dat vijftig jaar eerder aansluiting bij Venlo werd gerealiseerd. Tijdens dat feest werd een eigen Blerickse vlag gepresenteerd, die werd ontworpen door H. Langenkamp. Daarbij is de vlag verdeeld in twee horizontale banen, waarbij de bovenste is uitgevoerd in geel of goud, en de onderste baan in blauw. Tegenover de mastzijde is een wit schild weergegeven waarin het Blericks gevleugeld hert is afgebeeld.

Geef een reactie