Nu aan het laden
×

Vogelkenstoren

Vogelkenstoren

De Vogelkenstoren was een van de vijfentwintig verdedigingstorens in de vestingwerken van Venlo.

Herkomst van de naam

De naam refereert vermoedelijk aan een vogelmarkt die in de directe nabijheid regelmatig werd gehouden. De precieze plek van die markt is echter niet meer te achterhalen.

Locatie

De toren bevond zich aan de noordzijde van de stadsmuur, tussen de Belvedère aan westzijde en de Helpoort, die werd beschermd door de oostelijk daarvan gelegen Schijftoren, aan de oostzijde. Aan de buitenzijde van de noordwal stroomde de Helbeek, als verlengde van de Rijnbeek, in de Maas.

Functie

Het betreft een zogenaamde weertoren en was gericht op de noordelijke bantuin. De vesting werd tegen het einde van de zeventiende eeuw te licht bevonden en werd daarom met 3 forten rondom versterkt, met een vierde op de westelijke Maasoever. Deze laatste was al in 1641 in gebruik genomen. In 1731 werd aan de buitenzijde van de noordelijke stadsmuur Fort Ginkel gebouwd, met tussen de stadsmuur en het fort een natte gracht. Het fort was zowel bereikbaar via een ondergrondse gang als een bovengrondse weergang.

Tussen 1867 en 1872 werden de vestingwerken van de stad, per Koninklijk Besluit van Willem III der Nederlanden, gesloopt

You cannot copy content of this page