Waltorens in de vestingmuur van Ávila (Spanje)
Waltorens in de kasteelmuur van het Kasteel van Chillon (Zwitserland)

Een waltoren of muurtoren is een weertoren in een vestingmuur (“wal”) van een stad of kasteel. Het is de middeleeuwse voorloper van het bolwerk of bastion.

Vanaf een waltoren kon flankeringsvuur gegeven worden om de muur en het aangrenzend terrein te verdedigen. In een waltoren zaten een aantal schietgaten, vaak ook aan de voet van de muur, om de vijand vanuit een veilige positie te kunnen beschieten.

De torens staken uit boven de muur. Als de vijand de muur had beklommen kon de walgang(de loopgang bovenop de muur) vanuit de toren aangevallen worden. Sommige waltorens werden zelfs voorzien van een ophaalbrug zodat ze afgesloten konden worden van de walgang.

De uitvinding van het kanonmaakte de waltorens overbodig; ze waren niet bestendig tegen kanonskogels. Sommige waltorens kregen nog een tweede leven als rondeelzodat er een kanon op geplaatst kon worden.

Met het afbreken van de vestingwerken rond steden zijn ook de meeste waltorens verdwenen. Ze werden tegelijkertijd met de vestingmuren afgebroken, bleven staan als ruînes of kregen een andere bestemming, om later alsnog afgebroken te worden.

 

(Bronnen:Stichting Menno van Coehoorn/Wikipedia)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.