Nu aan het laden
×

Wannevleegers

Wannevleegers

De Wannevleegers is een van de eerste carnavalsverenigingen van Venlo (en dus ook Nederland). De eerste officiële carnvalsvereniging van Venlo is de Jocus, die opgericht is in 1842. De eerste carnaval van de Jocus was in 1843 en datzelfde jaar verschenen ook de Wannevleegers op het toneel. Op 21 december 1842 stuurde de vorst van De Wannevleegers (Vors Wannerius XI genaamd) een brief naar de Jocus, die pleitte voor samenwerking. Jocus was een carnavalsvereniging voor de rijke stand. De zustervereniging was voor het gewone volk en informatie over de oprichting is dus niet helder.

Carnaval in Venlo vindt zijn oorsprong in het Duitse Rijnland. Hier waren en zijn regelmatig Venlonaren te vinden. In 1741 spreekt men in de Narrenhochburg Dülken (in de stad Viersen) over de “Mitbrüder (aus) Venlo, wat aangeeft dat er toen ook al carnaval werd gevierd in Venlo. In 1754 bestond de “erleuchtete Monduniversität und berittene Akademie der Künste und Wissenschaften” 100 jaar. Van deze viering is onder andere bekend dat de rector magnificus en de doctores van de Venlose “Academiae des Wannes” bij de feestelijkheden aanwezig waren. Het is ook bekend dat in het jubileumjaar van de Jocus (1886-1887) de Wannevleegers en de Jocus beide een optocht hebben gepland in Venlo.

De naam Wannevleeger komt waarschijnlijk van de grap dat er ooit een man in Venlo was die beweerde dat hij met zelfgemaakte vleugels de Maas kon overvliegen. Hiervoor legde hij enkele weddenschappen af. Natuurlijk kon hij de rivier niet overvliegen, maar ontsnapte wel met het geld. Door deze oplichting kregen de Venlonaren de spotnaam Wannevleegers toebedeeld.

Sinds enkele jaren is de vereniging nieuw leven ingeblazen. Men neemt tegenwoordig ook weer deel aan de Venlose carnavalsoptocht onder deze naam.

You cannot copy content of this page