Nu aan het laden
×

Zomerparkfeest

Zomerparkfeest

Het Zomerparkfeest is een multidisciplinair festival dat ieder jaar in augustus plaats vindt in het Julianapark in de week voor het einde van de schoolvakanties van donderdag tot en met zondag. Mede door de vele vrijwilligers en de sponsoren is het festival gratis toegankelijk. Het is het grootste gratis meerdaagse festival van Nederland, met voornamelijk onbekende artiesten.

Ramses Shaffy op het Zomerparkfeest in 2006

Ramses Shaffy op editie 2006

Geschiedenis
Oorspronkelijk was het Zomerparkfeest een straatfeest van de buurtbewoners van de bij het Julianapark liggende Heutzstraat. De eerste editie van het Zomerparkfeest (toen nog Zomerstraatfeest, met o.a. Jango Edwards) werd in 1977 gehouden en is sindsdien uitgegroeid naar een van de meest bekende festivals in de omstreek van Venlo. Tegenwoordig worden de bezoekers vier dagen verwend op vijf podia. Daarnaast worden op  het festivalterrein vooral mini-theatervoorstellingen gehouden, wordt er elke dag een krantje uitgegeven (Parkpraot) en zijn er elke dag podcasts (Parkcast).

Podia
Het Zomerparkfeest kent al jaren 4 podia. Sinds 2007 wordt er echter in het aangrenzende Museum van Bommel van Dam ook podium geboden voor diverse activiteiten.

  • Hoofdpodium
  • Circus (voorheen Grote Tent)
  • Vriendenpodium
  • Caroussel (voorheen Spiegeltent)
  • Museum
  • Terrein

Bezoekers
Jaarlijks trekt het festival zo’n 80.000 tot 100.000 bezoekers over de 4 festivaldagen. De capaciteit van het terrein is 17.500 bezoekers. Het verschil tussen bezoekers en capaciteit zit voornamelijk in het feit dat op de vrijdag, zaterdag en zondag ook een matinee wordt verzorgd, elke dag met een andere invulling.

Genres
*) muziek: Blues, Dance, Folk, Hardrock, HipHop, Indie, Jazz, Klassiek, Nederlandstalig, Pop, R ‘n’ B, Rock, Soul, Urban, Wereldmuziek
*) Beeldende Kunst
*) Dans
*) Film
*) Kunst
*) Literatuur
*) Theater
*) Wetenschap

Vrijwilligers
Het Zomerparkfeest wordt georganiseerd door ongeveer 400 vrijwilligers. Deze mensen zijn meestal al de hele week van tevoren aanwezig en bezig met de opbouw van het festivalterrein.

Volgende editie

  • 2012 – 2 t/m 5 augustus

Vrienden van het Zomerparkfeest
Sinds 2005 heeft het Zomerparkfeest naast reguliere sponsoren ook een publieke sponsor. Vrienden van het Zomerparkfeest. Deze stichting is opgericht om mensen meer betrokken te maken bij het festival. Sinds 2006 heeft de stichting het voormalige Kioskpodium geadopteerd en is dit podium omgedoopt tot het Vriendenpodium.

Zomerparkfeest Speelt Door
ZPF Speelt door

  • 2012 – 6 januari

Het Zomerparkfeest en poppodium Perron55 hebben de handen ineen geslagen voor het organiseren van een 1-daags festival, wat zal plaats vinden in Perron55. De opzet is gelijk aan dat van het Zomerparkfeest, waarbij de nadruk ligt op nieuw talent en kwaliteit. Het festival wordt gehouden op de laatste vrijdag van de kerstvakantie. De toegang is gratis. Op dit moment is niet bekend of hier jaarlijks een vervolg aan wordt gegeven.

Opmerkelijk
*) In de loop der jaren schijnen de programmeurs elk jaar een vooruitziende blik te hebben over een of enkele artiest(en), want ze slagen er sinds enkele jaren in om tenminste één artiest te boeken die net is doorgebroken. Zo hebben ze, nog voor Noorderslag, artiesten weten te boeken als De Jeugd van Tegenwoordig, Alain Clark, Paolo Nutini, Stevie Ann en Caro Emerald. Elke artiest vlak voordat hij of zij bekend werd.
*) De organisatie poogt sinds enkele jaren een positieve bijdrage te leveren aan het milieu; in 2005 is men overgestapt van plastic bekers op (biologisch afbreekbare) maisbekers.

Zie ook de officiële website.

You cannot copy content of this page