Nu aan het laden
×

Echt Nep: Flujas & Güntrud, een mooi sprookje

Echt Nep: Flujas & Güntrud, een mooi sprookje

       Maand van de geschiedenis artikel!

Voor het thema ‘Echt Nep‘ van de maand van de geschiedenis 2024 gaan we op zoek naar verhalen, gebeurtenissen etc. die niet blijken te kloppen. Zij hebben de geschiedenis van deze regio herschreven, waardoor het onduidelijk is wat nu echt gebeurd is en wat er nep is.

Het verhaal van Flujas en Güntrud is er één van…
Flujas is de Venlose naam voor Bructer Valuas. Dit zou de hoofdman van de Bructeren zijn, echter komen we zijn naam pas eeuwen later tegen in een volksverhaal uit Venlo. Dit verhaal is geschreven nadat de bisschop van Roermond de stad Venlo rond 1740 verboden had om met reuzenpoppen van Goliath en zijn vrouw in processietochten te lopen. De Venlose gemeenschap wilde of kon geen afstand doen van de vriendelijke reuzen, waardoor er een nieuw verhaal verzonnen werd.

Het verhaal is opgeschreven in 1754, enkele jaren na het verbod van de bisschop. Het is hier terug te lezen en heet: ‘Kleyne Historie van den veldtoversten Valuas, opbouwer ende eerste heeren van Venlo

Maar kort gezegd komt het erop neer dat Valuas legeraanvoerder was van de Bructeren. In het jaar 96 verloor zijn stam een veldslag tegen de Chamaven, waardoor hij met zijn stamleden uit het Teutenberger woud moest vluchten. Hij kwam bij een vruchtbaar stuk grond aan de Maas terecht tegenover het plaatsje Blerick en vestigde zich daar. Hij noemde deze plek Venlo.

Opvallend is ook dat in dit verhaal Valuas zijn vrouw nog geen naam had. Pas in de tweede helft van de 18e eeuw werd deze naam verzonnen. Hiervoor had men wel eerst een prijsvraag uitgeschreven.

Duidelijk mag zijn dat dit een verzonnen verhaal is. De stichters van de stad Venlo heetten in ieder geval NIET Flujas en Güntrud. Het is dus ‘Echt Nep‘, maar wel een mooi verhaal!

 

You cannot copy content of this page