Nu aan het laden
×

Jacq Grubben Overleden

Jacq Grubben Overleden

Op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 is toch nog vrij plotseling op 88-jarige leeftijd overleden Jacq, ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg vooral bekendheid als stadsgids, publicist, amateurhistoricus en boeiend verhalen verteller. Jacq werd geboren op 12 februari 1936 op de Pontanusstraat in Blerick, als jongste zoon van de bekende architect Jacq Grubben.
Met name in de periode 1990-2010 publiceerde hij vele verhalen over zijn Blerick, Hout-Blerick en Boekend. Alle verhalen verraden de grote liefde voor zijn geboortedorp. Bij het lezen raak je geïmponeerd door de zéér uitgebreide studie die eraan vooraf moet zijn gegaan. De brede belangstelling van Jacq raakt ook nog eens de vele facetten van de cultuurhistorie van Blerick. Het geeft een boeiende inkijk in de geschiedenis van Blerick, Hout-Blerick en de Boekend. En steeds is er die verbinding naar de huidige tijd, zodat ook de nieuwe generatie geboeid blijft door de herkenning. Bijzonder sympathiek is het grote respect en begrip dat Jacq  laat blijken voor de gebeurtenissen en hoofdrolspelers in zijn verhalen.
Sommige publicaties zijn wetenschappelijk en andere voor de vuist weg geschreven. En vaak zijn deze laatste juist het aardigste om door iedereen gelezen te worden. Jacq past hiermee moeiteloos in het rijtje met de bekende Blerickse publicisten Wiel (Bestevader) Aerts, Frits Peeters en Gerrit Gommans.
Jacq was in 1993 initiatienemer voor de stadsgidsen van Venlo en Blerick. Hij was als lid van de Historische Werkgroep Blerick nauw betrokken bij vele activiteiten, die gericht waren op het behoud van de cultuurhistorie. Blerick verliest in hem een markante innemende minse-mins die duidelijk zijn sporen heeft nagelaten.
Bron: Facebook

You cannot copy content of this page