Nu aan het laden
×

Kaarten als primaire bron

Kaarten als primaire bron

Kaarten van het landschap worden al eeuwenlang gemaakt. Meestal had dit een militair doel. Met de komst van de auto werden er ook veel kaarten gemaakt zodat de gewone mens zijn weg wist te vinden in het landschap.

Door de eeuwen heen zijn er dus vele kaarten gemaakt van onze omgeving. Deze kaarten zijn allemaal primaire bronnen, het landschap zag er echt zo uit in die tijd.

Wel moeten we een kanttekening plaatsen. Hele oude kaarten bevatten onnauwkeurigheden. Logisch ook, men had niet de moderne landmeetkundige materialen om het landschap goed op te meten. Vaak was het natte vingerwerk. Maar ook dan waren de kaarten eigenlijk best betrouwbaar. De afwijkingen betroffen echt geen honderden meters.

Een beeld vormen over het verleden aan de hand van kaarten als primair bronmateriaal is dan ook iets wat veel gedaan wordt. Natuurlijk is dit pas het begin en zul je ook ander bronmateriaal moeten gebruiken om een nauwkeurig beeld te krijgen over het verleden. Denk hierbij dan ook aan fotomateriaal, schilderijen en zelfs boeken of reisverslagen.

Hieronder een aantal thumbnails van kaarten die er over Blerick en omgeving gemaakt zijn door de jaren heen. Deze kaarten geven goed weer hoe het landschap in de loop der jaren verandert is. Maar bevatten daarnaast een schat aan informatie die je in eerste instantie niet ziet. En juist die schat aan informatie is waar je als historicus veel mee kunt! Denk maar eens aan benamingen van gebieden, plaatsen of gebouwen.

 

You cannot copy content of this page