Nu aan het laden
×

Echt Nep: Maquettes, een verbeelding van het verleden

Echt Nep: Maquettes, een verbeelding van het verleden

Het verleden ligt achter ons, valt niet terug te halen. En ooit was er een tijd dat er geen camera’s waren. Een tijd dat we afhankelijk waren van de teken, schilder en meetkunst van iemand die toentertijd, ter plekke besloot om zijn realiteit vast te leggen. Schilderijen, tekeningen, kaarten en plattegronden geven dan een beeld hoe het landschap eruit gezien heeft. Alleen, zag het er toen echt zo uit? Heeft de kunstenaar van toen de realiteit weergegeven, heeft de kaartenmaker alles opgemeten, zijn ze ter plekke geweest of hebben ze zich ook weer gebaseerd op het materiaal van een ander? Dat is iets wat we nu moeilijker kunnen achterhalen.
En als men dan in een latere tijd een maquette maakt dat gebaseerd is op een kaart uit het verleden, dan is het makkelijk zeggen dat iets ‘fout’ of nep is. Maar is het wel ‘fout’? Dat is de vraag. Een maquette is namelijk een schaalmodel gebaseerd op ‘iets’. Dat ‘iets’ kan niet de werkelijkheid zijn geweest, maar dat geeft niet aan dat de maquette ‘fout’ is. Het is namelijk een realistische weergave van ‘iets’, het was de realiteit van de kaartenmaker toentertijd.
Nep is het in ieder geval zeker niet, het is een echte maquette gebaseerd op een echte kaart!

Het kan dan ook nooit ‘fout’ of ‘nep’ zijn wat de maquettemaker gemaakt heeft… Zijn werk is gewoon een goede weergave van een kaart uit die tijd. En dat mag ook wel eens gewaardeerd worden. Het maken van een maquette is een secuur werkje, er gaan vele uren inzitten en het resultaat is dat wij een beeld kunnen vormen over hoe het er toentertijd geweest moet zijn of hoe men dacht dat het er toentertijd eruit zag.

You cannot copy content of this page