Nu aan het laden
×

Onderduiken bij Maria Auxiliatrix

Onderduiken bij Maria Auxiliatrix

Het verhaal van Jan Westheim

Tijdens de tweede wereldoorlog hebben er bij het klooster Maria Auxiliatrix mensen ondergedoken gezeten. Het verhaal uit eerste hand is het verhaal van een broer en zus. Zij waren niet Joods zoals veel mensen wellicht denken, ook andere mensen moesten onderduiken. Als je een andere mening erop nahield of je verzette tegen het Duitse gezag kon je vervolgd worden. Dit verhaal is het verhaal van twee verzetsmensen. Mensen die opkwamen voor het land, maar na de oorlog in vergetelheid geraakt zijn.

Tijdens de oorlog werd het broer en zus te heet onder de voeten en moesten ze vluchten voor de Duitsers die hen op de hielen zaten. Ze kwamen in het klooster Maria Auxiliatrix terecht en hebben daar geruime tijd ondergedoken gezeten bij de nonnen. Heel slecht hadden ze het niet, ze werkten mee op het land en hadden voldoende te eten.

Een van de dingen die ze gedaan hebben is het meewerken aan het aanleggen van een loopgraaf op het terrein van Maria Auxiliatrix. Het schijnt een lastig klusje geweest te zijn.

Maria Auxiliatrix lag niet ver van het Fliegerhorst terrein af, oftewel het Duitse militaire vliegveld. Dit laatste was een geliefd doelwit bij de geallieerden en het spreekt dan ook voor zich dat broer en zus vele bommen hoorden vallen. Dat met name de zus dit heel beangstigend vond is af te leiden het volgende verhaal. Zus was zo bang voor de bommen dat ze bij broer aanklopte, waarbij deze vertelde dat ze ter bescherming en bij afwezigheid van een helm ook wel een vergiet uit de keuken kon pakken. Zus schijnt daaraan gehoor gegeven te hebben en geruime tijd met een vergiet op het hoofd door de tuinen van Maria Auxiliatrix gelopen te hebben.

Jaren later, ergens midden de jaren tachtig, hebben de kleinkinderen van deze man tijdens het ‘oorlogje spelen’ al hun vriendjes en vriendinnetjes zover gekregen dat ze uit de keuken van hun moeders de vergiet en andere pannen stiekem meegenomen hadden. Dit tot ongenoegen van de moeders die nu niet aan het avondeten konden beginnen…

You cannot copy content of this page