Nu aan het laden
×

Oorlogsherinnering deel 2: De Pruuse komen

Oorlogsherinnering deel 2: De Pruuse komen

Over de periode 1939-1945, opgetekend door Constant van Meegeren die bij het begin van de oorlog 17 jaar oud was.

10 mei 1940.
Op 7 mei trouwde zus Fien met Geert Sanders. Het was een plezierige en gezellige bruiloft. Maar buurman oom Sjeng Trienekens (oud lid van de vrijwillige Landstorm in 14-18) vond het zijn plicht om Frans te waarschuwen dat alle verloven waren ingetrokken. Frans kon pas de volgende morgen vertrekken. Hij kwam te laat, maar hij is nooit gestraft omdat ondertussen de oorlog uitbrak.
Er waren met springstof bomen over de weg gelegd om het Duitse leger tegen te houden! Rond half vier in de ochtend hoorden we een zware ontploffing en kwamen tot de conclusie dat de maasbruggen in de lucht gingen. Korte tijd later kwam er een Nederlandse soldaat voorbij. Wij vroegen wat er aan de hand was. Hij had echter niets speciaals te melden. Even later passeerde een sergeant. Deze man riep naar ons: DE PRUISEN KOMEN ER AAN. Grote eskaders bommenwerpers trokken over.
Bij een bruggetje over het Rienke op de Schaapsdijkweg stond een eenzame Nederlandse soldaat bij een wegversperring zijn antieke geweer leeg te schieten op de zeer hoog vliegende bommenwerpers. Ondertussen kwam er van de Schaapsdijkberg een Duitse legerwagen aanzetten. De vijand meldde zich met de kreet: Deutsche Wehrmacht. Hande hoch. De eerste krijgsgevangene was gemaakt.
Vlak bij ons huis net voorbij de Schaapsdijk was een betonnen wegversperring. Een Duitse soldaat kwam aan de deur om mee te delen dat er eerst een kleine en dan grote ontploffing zou komen.Wij met zijn allen naar de kelder. Opa riep uit:wat komt er nu over ons heen? De ontploffing viel overigens mee. De nacht van 9 op 10 mei was heel onrustig. De volgende dag was de verovering van Venlo alweer voorbij. Op vrijdag 10 mei was de Duitse inval en de maandag daarop gingen we gewoon naar school.
Van een fatsoenlijke berichtgeving was geen sprake meer. Je was over geleverd aan het geruchtencircuit. Iemand kwam met de stellige mededeling dat de geallieerde toepen al tot Hasselt waren gevorderd. De distributie van levensmiddelen en andere zaken nam een belangrijke plaats in het leven van de bevolking. Tekorten waren er in het begin nog niet, die werden gaandeweg merkbaar. Aan het oorlogsgebeuren werden we ‘s nachts herinnerd wanneer de bommenwerpers van de RAF naar Duitsland vlogen en soms wanneer Britse vliegtuigen door afweergeschut werden geraakt en dan hun bommen lukraak lieten vallen.

You cannot copy content of this page