Nu aan het laden
×

Oorlogsherinnering deel 3: Eerste oorlogsjaren

Oorlogsherinnering deel 3: Eerste oorlogsjaren

Over de periode 1939-1945, opgetekend door Constant van Meegeren die bij het begin van de oorlog 17 jaar oud was.

Eerste oorlogsjaren
De uitzendingen van RADIO ORANJE uit Londen werden zeer veel beluisterd. Zodoende bleven wij redelijk op de hoogte van de gebeurtenissen in de wereld. Van tijd tot tijd werd er ook cabaret uitgezonden, met medewerking van Jetje van radio Oranje. Na de oorlog heb ik Jetje live horen zingen in Utrecht. De bezetter dacht de oplossing gevonden te hebben: iedereen moest zijn radio inleveren.Thuis wisten ze een oude kapotte radio op de kop te tikken en die werd ingeleverd. De goede radio verdween naar een schuilplaats.
Op de fantasie van de burgers werd een steeds groter beroep gedaan. Naarmate de schaarste aan kleding, schoenen en fietsenbanden groter werd moest men oplossingen bedenken. Bijvoorbeeld een rubber slang als fietsenband kwam je regelmatig tegen, maar het fietsen was nogal moeizaam.
Tabak kwam al spoedig “op de bon”. Dus ging menigeen eigen teelt verbouwen. Het rookte en daarmee was het wel gezegd. De kwaliteit was abominabel.
In 1941 deed ik eindexamen en in september vertrok ik naar Utrecht. Dankzij Andre kwam terecht bij de familie Uytewaal aan de Voorstraat. Aan de universiteit was alles als vanouds. Nazi aanhangers waren er op het Geografisch Instituut niet te vinden. Men ging gewoon aan het werk. In mei 1942 waren er geen colleges omdat enkele professoren andere bezigheden hadden. Ik ging zolang naar Venlo. Op een kwade morgen stond tegen zes uur in de ochtend de Sicherheits Dienst op de stoep om opa als gijzelaar mee te nemen.Een officier die opa’s papieren controleerde zei: er ist ja viel zu alt. En daarmee had hij zijn vrijheid hervonden.

You cannot copy content of this page