Nu aan het laden
×

Oorlogsherinneringen deel 4: De Razzia

Oorlogsherinneringen deel 4: De Razzia

Over de periode 1939-1945, opgetekend door Constant van Meegeren die bij het begin van de oorlog 17 jaar oud was.

Razzia
Eind januari 1943 kreeg ik de waarschuwing dat er mogelijk een razzia op handen was. De familie Uytewaal had namelijk een goede kennis die in het verzet werkzaam was. Ik stapte op de trein en ging naar Den Bosch en kon terecht bij Fien. Een week later op een vrijdag was er nog steeds niets gebeurd en ik ging weer terug naar Utrecht. De andere morgen moest ik eigenlijk om kwart na acht college geologie volgen op het instituut aan de Oude Gracht. Ik had de hele week geen colleges gevolgd, dus ik dacht: maandag neem ik de draad weer op. De lui die het college geologie volgden werden opgepakt en afgevoerd naar Vught.
Dat betekende voor mij dat ik nu echt moest onderduiken. In eerste insteantie vond ik onderdak in klooster “de Bol” van de paters Augstijnen in Culemborg (het eigenlijke klooster was door de Wehrmacht in beslag genomen. De Bol was een houten buitenhuis aan de Lekdijk. Na een week vertrok ik naar een boer van Wijk in Zoelmond. En eind februari stapte ik op de trein naar Sevenum. Dat reizen was nog mogelijk want er werd toen nog niet op studenten gejaagd.

You cannot copy content of this page