Nu aan het laden
×

Wat is geschiedenis – Chronologie

Wat is geschiedenis – Chronologie

Chronologie is de wetenschap die zich bezig houdt met het rangschikken in de tijd van historische gebeurtenissen.

Bovenstaande definitie is een hele eenvoudige definitie. Maar het rangschikken in tijd van historische gebeurtenissen is dat niet. Alhoewel, een lijst met data op volgorde zetten en daarachter de historische gebeurtenis is al voldoende. Alleen dan wordt het wel een hele lange onoverzichtelijke lijst met historische gebeurtenissen.

Daarom hebben we met zijn allen wat anders bedacht. We hebben deze gebeurtenissen voor het geschiedenisonderwijs in tijdvakken verdeeld. Oftewel een indeling in periodes waardoor het een stukje overzichtelijker wordt.

Een andere manier van periodiseren is de canon van Nederland. Hierin staan belangrijke gebeurtenissen op volgorde langs een tijdlijn.

Op deze website hebben we echter ook een eigen periodisering gebruikt. Dit omdat de tijdvakken niet altijd overeenkomen met gebeurtenissen hier in de regio.

Beiden mag, een eigen periodisering om de gebeurtenissen chronologisch weer te kunnen geven is natuurlijk prima. Evenals de indeling in tien tijdvakken. Als maar duidelijk is dat het om periodes gaat die elkaar opvolgen.

 

 

You cannot copy content of this page